Prof. dr Ljiljana, Radomirova, Marković

Prof. dr Ljiljana, Radomirova, Marković

Rođena 5. juna 1953. godine u Beogradu. Redovni profesor i vršilac dužnosti dekana, predsednica Veća doktorskih studija Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Obrazovanje je stekla na Univerzitetu u Kembridžu (diplomirala na Fakultetu ekonomskih i političkih nauka i Fakultetu orijentalnih studija, na kome je i magistrirala), i Univerzitetu Ćuo u Tokiju, na kome je doktorirala. Godine 2010. Vlada Japana dodelila joj je Nagradu Ministra spoljnih poslova Japana (Gaimu daiđin šo), za poseban doprinos u razvoju japanologije kao naučne discipline i unapređivanju kulturnih veza između Japana i Srbije.

Imenovana je za Viteza svetosavskog pacifizma u maju 2018. godine.

Odlikovana je Zlatnom medaljom za zasluge, na Sretenje gospodnje 2019. godine.

Gostujući je i Specijalno postavljeni profesor na Univerzitetu u Osaki, Univerzitetu Gabriele d’Annuncio u Peskari i na Univerzitetu Toho, u Tokiju, kao i Azerbejdžanskog univerziteta stranih jezika i kultura. Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, utemeljila je studije Japanologije 2001. godine i izvela dve generacije diplomiranih japanologa. Saradnju u oblasti Orijentalnih studija u regionu učvrstla je držanjem nastave na Katedri za japanologiju Univerziteta „Juraj Dobrila“ u Puli, preko Programa Erazmus Plus, gde je pripremila i zajedničko izdanje udžbenika za japanski jezik “ Korak po korak
„. Međunarodnu saradnju u svojoj oblasti takođe razvija zajedničkom nastavom i zajedničkim razvojem udžbeničke literature, pa su tako nastala zajednička izdanja udžbenika japanskog jezika i pisma „Kanđi„, sa Moskovskim državnim univerzitetom „Lomonosov“, sa Voronježskim državnim univerzitetom, Tjumenskim državnim univerzitetom, Univerzitetom Kobe, i Međunarodnim akademskim forumom, IAFOR-om.

Kao predsednica Sekcije Međunarodnog Komiteta Slavista, “ Slovenski svet i kulture na Putu svile“, i kao rukovodilac IAFOR Inicijative za Studije Puta svile, Predsedavajuća je Međunarodne konferencije o Akademskim studijama Puta svile, koja objedinjuje veliki konzorcijum univerziteta od Japana do Italije. 2019. godine Konferencija je održana po prvi put na Fililoškom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Napisala je veliki broj knjiga i naučnih radova, koji osvetljavaju različite aspekte civilizacije Japana i ukazuju na njenu neponovljivu vitalnost, kao i na paradigmu uspešne i ostvarene modernizacije privrede i društva.

Obavljala je dužnost odbornice u Skupštini grada Beograda 2018-2019. godine.

Udata je i ima jednog sina.