Проф. др Љиљана, Радомирова, Марковић

Проф. др Љиљана, Радомирова, Марковић

Рођена 5. јуна 1953. године у Београду. Редовни професор и вршилац дужности декана, председница Већа докторских студија Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Образовање је стекла на Универзитету у Кембриџу (дипломирала на Факултету економских и политичких наука и Факултету оријенталних студија, на коме је и магистрирала), и Универзитету Ћуо у Токију, на коме је докторирала. Године 2010. Влада Јапана доделила јој је Награду Министра спољних послова Јапана (Гаиму даиђин шо), за посебан допринос у развоју јапанологије као научне дисциплине и унапређивању културних веза између Јапана и Србије.

Именована је за Витеза светосавског пацифизма у мају 2018. године.

Одликована је Златном медаљом за заслуге, на Сретење господње 2019. године.

Гостујући је и Специјално постављени професор на Универзитету у Осаки, Универзитету Габриеле д’Аннунцио у Пескари и на Универзитету Тохо, у Токију, као и Азербејџанског универзитета страних језика и култура. На Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, утемељила је студије Јапанологије 2001. године и извела две генерације дипломираних јапанолога. Сарадњу у области Оријенталних студија у региону учврстла је држањем наставе на Катедри за јапанологију Универзитета „Јурај Добрила“ у Пули, преко Програма Еразмус Плус, где је припремила и заједничко издање уџбеника за јапански језик “ Корак по корак
„. Међународну сарадњу у својој области такође развија заједничком наставом и заједничким развојем уџбеничке литературе, па су тако настала заједничка издања уџбеника јапанског језика и писма „Канђи„, са Московским државним универзитетом „Ломоносов“, са Вороњежским државним универзитетом, Тјуменским државним универзитетом, Универзитетом Кобе, и Међународним академским форумом, ИАФОР-ом.

Као председница Секције Међународног Комитета Слависта, “ Словенски свет и културе на Путу свиле“, и као руководилац ИАФОР Иницијативе за Студије Пута свиле, Председавајућа је Међународне конференције о Академским студијама Пута свиле, која обједињује велики конзорцијум универзитета од Јапана до Италије. 2019. године Конференција је одржана по први пут на Филилошком факултету Универзитета у Београду.

Написала је велики број књига и научних радова, који осветљавају различите аспекте цивилизације Јапана и указују на њену непоновљиву виталност, као и на парадигму успешне и остварене модернизације привреде и друштва.

Обављала је дужност одборнице у Скупштини града Београда 2018-2019. године.

Удата је и има једног сина.