САРАДЊА ФОНДАЦИЈЕ СА КИНЕСКИМ ПРИЈАТЕЉИМА

Са задовољством преносимо вест да је проф. др Урош Шуваковић, члан Управног одбора Фондације за српски народ и државу, боравио у посети НР Кини, у периоду од 10. до 19. септембра 2023. године.

Проф. др Шуваковић је у ову посету отишао на позив Министарства спољних послова Комунистичке партије Кине који је упућен Фондацији за српски народ и државу, као јасно етаблираном и угледном партнеру из Републике Србије, која је стратешки партнер и челични пријатељ НР Кине.

Госте из иностранства дочекала је и на почетку скупа поздравила Сун Хаијан, заменик министра спољних послова КПК, док је домаћин иностраним гостима све време био Ху Џаоминг, генерални директор Бироа за јавне информације и комуникацију Министарства спољних послова КПК.

Скуп је имао за циљ размену стручних мишљења, знања и искустава из области медија, медијске сарадње и продубљивања односа са НР Кином и њеним релевантним друштвенополитичким актерима, који имају способност да утичу на друштвене токове у НР Кини.

Бројним страним делегацијама са неколико континената кинески домаћини приредили су обиласке неколико провинција у којима су имали прилику да се упознају с најновијим технолошким решењима из области еколошки прихватљивог рударства, обновљивих извора енергије, као и да обиђу Quinghai Trima Solar Co. Ltd, једну од водећих компанија на светском тржишту у области производње соларних панела, чији се развој темељи на задовољењу све захтевнијег домаћег тржишта, али и на извозу технологије и готових производа у земље Европске уније, Африке и остатка света.

Осим врло садржајног дела посете привредним субјектима, иностране делегације су учествовале на конференцији „Историја Комунистичке партије Кине: Мисао Си Ђинпинга о социјализму кинеских карактеристика за Нову еру“ и присуствовале конференцији „Појас и пут – Форум о напретку чисте енергије“, коју је отворио потпредседник Сталног комитета Свекинеског националног конгреса господин Хе Веј.

У Пекингу је наш представник имао и садржајно представљање и разговор са замеником уредника спољнополитичке рубрике China Daily, најважнијег часописа у савременој Кини, где су страним делегацијама предочене могућности ове медијске куће у чијем се окриљу налази невероватних 400 различитих медија и дигиталних платформи. Сем тога, гости су посетили и музеј и редакцију Xinhua Daily, где су имали разговор с главним и одговорним уредником ових новина, које су имале велики значај у револуционарном развоју савремене Кине.Остале актуелности

Фондација „За српски народ и државу“ доделила Годишње студентске награде за најбољи есеј

Фондација „За српски народ и државу“ дана 27.06.2024. године, уочи Видовдана, угостила је победнике овогодишњег конкурса за студентске награде за најбољи есеј и доделила им заслужене награде. Награђени студенти су захваљујући дугогодишњем раду на себи и свом неформалном образовању, у конкуренцији са још педесет пристиглих радова, успели да теме предвиђене конкурсом сагледају и са критичког аспекта, и кроз креативност коју

ЧЕСТИТАМО: Шесторо студената поделило признања за најбољи есеј за 2024. годину!

Шесторо студената изабрано је за лауреате на овогодишњем конкурсу за студентске награде за најбољи есеј за 2024. годину! Теме „Вештачка интелигенција и образовање у 21. веку“ и „Култура сећања: Слобода и национални идентитет“ које смо одредили за конкурс су инспирисале студенте, на наше велико задовољство. Стигао је велики број радова, и због те чињенице донета је одлука да се доделе

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ УСПЕШНОГ РАДА: Промоција часописа „Напредак“ пред великим бројем угледних званица

На Видовдан, 28. јуна, навршиће се пуне четири године од када смо покренули часопис Напредак, чији је делокруг дефинисан објављивањем истраживања из области политичке теорије и праксе. Научни лук који обликујемо кроз Напредак спаја ћирилицу, културу сећања, национални идентитет, традиционалне вредности, породицу, државу, али и објашњава нова значења које доносе геополитичке промене, уз веровање да сами можемо бирати пут којим