Отварање канцеларија Фондације у Крушевцу и додела студентских награда 28.06.2021.

Фондација „За српски народ и државу“ данас, 28. јуна 2021. године, на Видовдан, свечано је отворила канцеларију и у Крушевцу. Наша Фондација основана је одлуком Председништва Српске напредне странке у октобру 2019. године, на иницијативу председника Александра Вучића када је за директорку изабрана Бојана Радаковић. Посебну пажњу посвећујемо неговању традиције и српског културног наслеђа, едукацији младих, промоцији и заштити породичних вредности, научно-истраживачкој и издавачкој делатности, унапређењу политичке културе у Србији, као и сарадњи са сродним организацијама у свету.

Наше, сада већ запажено, научно-истраживачко и издавачко деловање огледа се у тромесечном објављивању научно-теоријског часописа „Напредак“, a пре тачно годину дана објављено је прво  издање овог часописа. Главни уредник „Напретка“ је проф. др Зоран Јефтовић, а свој изузетан допринос  у уређивању часописа дају и проф. др Урош Шуваковић, проф. др Дарко Надић, Иван Мркић, проф. др Бранко Ракић, др Љубиша Деспотовић, проф. др Марко Атлагић, проф. др Дејан Вук Станковић, мр Бојана Борић Брешковић и проф. др Далибор Елезовић.

До сада смо објавили четири броја, у којима су своје место нашли и текстови њихових екселенција Чен Бо и Александра Боцан-Харченка, као и уважених личности из света науке и уметности попут Јелене Гускове и Ирине Бусеве Давидове. Такође, наша Фондација објављује и брошуре у којима се излажу научна и стручна сазнања из области политичке и друштвене теорије и праксе, а до данас је објављено 17 брошура на различите теме – Уставно уређење (Дарко Голић), Положај и деловање политичких странака у политичком систему Европске уније (Зоран Чупић), Положај Срба на Косову и Метохији и страначка плурализација српског друштва (Урош Шуваковић) и многе друге. У блиској будућности бавићемо се и издавањем научних монографија.

Академија младих лидера Српске напредне странке представља напредни образовни програм намењен младим људима који желе или се већ активно баве политиком. Након две године рада и две генерације Академије  младих лидера које су се реализовале у Београду и на Палићу, нови модул едукације реализоваћемо у другим градовима Србије. Како je данас у Крушевцу отворена канцеларија наше Фондације, први семинар новог модула организоваћемо у овом граду. Програм Академије осмишљен је у складу са свим стандардима који важе за политичку едукацију, а по узору на сличне семинаре који се организују у Европи и Америци годинама уназад. Програм се састоји од предавања, тренинга вештина, дискусија и дебата.

Млади полазници, до сада више од 700, из разних делова Србије, нашли су своје место на нашој Академији, као и предавачи из разних области и различитих политичких профила, од еминентних универзитетских професора па до искусних новинара и политичара, и сви они заједно направили су такве резултате да данас имамо бројне младе одборнике, посланике, који су на тим одговорним функцијама, јер су успешно прошли обуке наше Академије.

Уз несебичну подршку експерата Института за јавну политику  формирали смо тренерски тим који чине Ненад Челаревић, Иван Апостоловић, Тамара Вуков и Андријана Јовановић, тим који је припремио и програм едукације, а који уз помоћ тима СНС, ради тријаже полазника Академије. Сви тренери имају вишегодишње искуство у политичком образовању младих, које су стицали кроз тренинге које су реализовали за: Мисију ОЕБС, Национални институт за демократију (NDI), UNDP, Swiss PRO, Међународни републикански институт (IRI), Конрад Аденауер фондацију, Ханс Зајдел фондацију, Фридрих Еберт фондацију и бројне друге домаће невладине организације.

Политичка едукација реализована је кроз Тренинг за тренере, политиколошки модул и модул међународне политике. Сви програми припремљени су у складу са стандардима у образовању младих и не разликују се од сличних програма политичке едукације у политичким партијама у Европи. Програми су реализовани по принципима које примењују организације као што су: OEBS, NDI, UNDP, Swiss PRO, IRI, KAS и други. Теме које се изучавају на Академији су: политички и изборни системи, економија, локална самоуправа, јавне политике, односи политике и медија, међународни односи и дипломатија, процес придруживања Србије Европској унији, стратешко и акционо планирање, креирање кампања и комуникација са бирачима, али и доношење одлука, лидерство, преговарање, тимски рад, фацилитација.

Фондација се захваљује свим тренерима и предавачима који су до сада узели учешће у едукацији младих, а то су Александар Вучић, проф. др Дарко Надић, др Дејан Ђурђевић, др Владимир Вулетић, др Жарко Кораћ, проф. др Драган Симеуновић, проф. др Урош Шуваковић, Иван Мркић, проф. др Дејан Вук Станковић, др Младенка Балабан, др Александар Мартиновић, др Владимир Орлић, Дејан Миленковић, Јакша Шћекић, Зоран  Остојић, Ксенија Вучић, , Норберт Бецкман Диркес, Емил Атанасовски, проф. др Александар Растовић, Марко Уљаревић,  Небојша Крстић, Никола Селаковић, Миленко Јованов  и многи други.

Мисија и циљ Академије младих лидера јесте да, путем политичке едукације, што већем број младих омогући образовање и прилику да се усавршавају и уче од стручњака из одређених области. Политичке партије, као важан део друштвеног живота, имају одговорност и обавезу да улажу у образовање свог подмлатка. Ову улогу до сада, у Србији, испуњавале су искључиво међународне организације и фондације, а сада им се у овом подухвату поносно придружује Фондација „За српски народ и државу“.

Наша Фондација може да се похвали и да успешно проводимо конкурсе за студентске награде, стипендије, и на тај део наших активности смо посебно поносни.

У последња два месеца Фондација расписала је два конкурса – за студентске награде и студентске стипендије.

На данашњој свечаности поводом отварања Kанцеларије додељене су награде студентима из Србије, Црне Горе, БиХ и Северне Македоније за есеје на теме “Евроинтергације, Мини шенген и регионална сарадња“ и “Изазови и перспективе модерне демократије“.

Председник Вучић који је данас доделио награде студентима рекао је да је његова идеја била да се оснује Фондација и покрене часопис „Напредак“ јер је, како је истакао, важно да млади разумеју идејно-идеолошку суштину, а не само политичко деловање од данас до сутра које се заснива на личним интересима.

Да имамо младе људе који ће да уче и напредују, а који ће разумети да се политика пре свега бави животом и оним што сте оставили иза себе, а не тиме како ћете ви да живите боље, рекао је Вучић. Поручио је награђеним студентима да им знање буде водиља и да се боре, јер је, како је истакао, то суштина живота и да тада резултат долази на видело.

Награда за прво место данас је додељена Сари Вучуревић (Нови Сад, место рођења Требиње, Правни факултет у Новом Саду)  и Милени Нашпалић (место рођења Призрен, Факултет међународних односа и светске политике у Нижњем Новгороду), за друго место Предрагу Пијевчевићу (Прибој, Правни факултет у Београду) и Мирославу Голубовићу (Ивањица, место рођења Чачак, Правни факултет у Београду) и за треће место Симеону Петковићу (Бијељина, Правни факултет Пале, Универзитет у Источном Сарајеву).

О наградама је одлучивао жири који су чинили проф. др Жика Бујуклић, Иван Мркић, проф. др Милица Весковић Анђелковић, проф. др Бранко Ракић и дипломата Зоран Миливојевић, којима се захваљујемо и овом приликом.

Најзад, наша Фондација расписала је и Јавни конкурс за доделу студентских стипендија за академску 2021/2022. годину. Јавни конкурс објављен је на званичном сајту Фондације „За српски народ и државу“ на веб адреси https://fondacijasnd.rs/. Рок за подношење пријава је најкасније до 04.08.2021. године. Позивамо овом приликом студенте који испуњавају услове да се пријаве.

Фотографије и видео: Извор/Танјуг

 Остале актуелности

Фондација „За српски народ и државу“ доделила Годишње студентске награде за најбољи есеј

Фондација „За српски народ и државу“ дана 27.06.2024. године, уочи Видовдана, угостила је победнике овогодишњег конкурса за студентске награде за најбољи есеј и доделила им заслужене награде. Награђени студенти су захваљујући дугогодишњем раду на себи и свом неформалном образовању, у конкуренцији са још педесет пристиглих радова, успели да теме предвиђене конкурсом сагледају и са критичког аспекта, и кроз креативност коју

ЧЕСТИТАМО: Шесторо студената поделило признања за најбољи есеј за 2024. годину!

Шесторо студената изабрано је за лауреате на овогодишњем конкурсу за студентске награде за најбољи есеј за 2024. годину! Теме „Вештачка интелигенција и образовање у 21. веку“ и „Култура сећања: Слобода и национални идентитет“ које смо одредили за конкурс су инспирисале студенте, на наше велико задовољство. Стигао је велики број радова, и због те чињенице донета је одлука да се доделе

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ УСПЕШНОГ РАДА: Промоција часописа „Напредак“ пред великим бројем угледних званица

На Видовдан, 28. јуна, навршиће се пуне четири године од када смо покренули часопис Напредак, чији је делокруг дефинисан објављивањем истраживања из области политичке теорије и праксе. Научни лук који обликујемо кроз Напредак спаја ћирилицу, културу сећања, национални идентитет, традиционалне вредности, породицу, државу, али и објашњава нова значења које доносе геополитичке промене, уз веровање да сами можемо бирати пут којим