ОДЛУКА О ДОДЕЛИ ГОДИШЊИХ СТУДЕНТСКИХ НАГРАДА ФОНДАЦИЈЕ „ЗА СРПСКИ НАРОД И ДРЖАВУ“

Жири за доделу годишње награде за студентске радове на основу Конкурса Фондације „За српски народ и државу“, у саставу др Жика
Бујуклић
 (редовни професор Правног факултета у Београду), др Бранко Ракић (редовни професор Правног факултета у Београду), др Милица Весковић Анђелковић (доцент Филозофског факултета у Београду), Иван Мркић (амбасадор) и Зоран Миливојевић (дипломата), једногласно је донео одлуку о додели следећих награда:

  • ПРВА НАГРАДА:

Сара ВУЧУРЕВИЋ (Евроинтеграције: Мини Шенген и регионална сарадња)
Милена НАШПАЛИЋ (Изазови и перспективе модерне демократије)

  • ДРУГА НАГРАДА:

Предраг ПИЈЕВЧЕВИЋ (Изазови и перспективе модерне демократије)
Мирослав ГОЛУБОВИЋ (Изазови и перспективе модерне демократије)

  • ТРЕЋА НАГРАДА:

Симеон ПЕТКОВИЋ (Изазови и перспективе модерне демократије)

Чланови жирија су прегледали 39 радова који су достављени мејлом до 10. јуна 2021. године. Жири је оценио да су награђени радови били у складу са постављеним критеријумима и да су у потпуности одговорили на задате теме. Награде ће бити додељене на свечано уприличеном догађају о чему ће добитници и јавност бити посебно обавештени.
Конкурс је предвидео две теме 1) Евроинтеграције: Мини Шенген и регионална сарадња и 2) Изазови и перспективе модерне демократије.
Фондација је расписала конкурс за студенте до 26 година, на основним или мастер студијама на факултетима из поља друштвено-хуманистичких наука из Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македоније.

Жири је радио у складу са Правилником који је Управни одбор Фондације усвојио 24.05.2021. године и приликом оцене радова руководио се следећим критеријумима:

  • оригиналност и аналитичност
  • теоријска утемељеност
  • зрелост и способност за препознавање савремених изазова.

Фондација „За српски народ и државу“ честита награђеним студентима и захваљује свима који су учествовали на Конкурсу за годишњу студентску награду.
Образложење Жирија за награђене радове

Остале актуелности

Фондација „За српски народ и државу“ доделила Годишње студентске награде за најбољи есеј

Фондација „За српски народ и државу“ дана 27.06.2024. године, уочи Видовдана, угостила је победнике овогодишњег конкурса за студентске награде за најбољи есеј и доделила им заслужене награде. Награђени студенти су захваљујући дугогодишњем раду на себи и свом неформалном образовању, у конкуренцији са још педесет пристиглих радова, успели да теме предвиђене конкурсом сагледају и са критичког аспекта, и кроз креативност коју

ЧЕСТИТАМО: Шесторо студената поделило признања за најбољи есеј за 2024. годину!

Шесторо студената изабрано је за лауреате на овогодишњем конкурсу за студентске награде за најбољи есеј за 2024. годину! Теме „Вештачка интелигенција и образовање у 21. веку“ и „Култура сећања: Слобода и национални идентитет“ које смо одредили за конкурс су инспирисале студенте, на наше велико задовољство. Стигао је велики број радова, и због те чињенице донета је одлука да се доделе

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ УСПЕШНОГ РАДА: Промоција часописа „Напредак“ пред великим бројем угледних званица

На Видовдан, 28. јуна, навршиће се пуне четири године од када смо покренули часопис Напредак, чији је делокруг дефинисан објављивањем истраживања из области политичке теорије и праксе. Научни лук који обликујемо кроз Напредак спаја ћирилицу, културу сећања, национални идентитет, традиционалне вредности, породицу, државу, али и објашњава нова значења које доносе геополитичке промене, уз веровање да сами можемо бирати пут којим