Додела награда на јавном конкурсу „Жене – снага и стуб Србије“

Победнице јавног конкурса „Жене – снага и стуб Србије“ су Кристина Лаушевић, Ружица Радовић, Слађана Илић и Снежана Ловре. Реч је о конкурсу који је организовала наша фондација, како бисмо дали свој допринос у оснаживању женског предузетништва и како бисмо помогли женама из Србије у покретању сопственог посла.

Предност у селекцији имали су пословни планови чији је циљ оживљавање старих заната, подстицање локалног економског развоја, развој пољопривредних добара, као и пружање подршке нематеријалном наслеђу у Србији.

Жири у саставу: проф. др Жика Бујуклић (Универзитет у Београду, Правни факултет), проф. др Урош Шуваковић (Универзитет у Београду, Факултет за образовање учитеља и васпитача), Никола Селаковић (министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања), као и Милан Трајковић (Народна банка Србије), изабрао је четири даме које су добиле награду. Укупан износ додељених средстава је 7.495.472 динара, у складу са плановима за пословне идеје које су изнеле.

Кристина Лаушевић из Шапца је награђена за пројекат „Најбоље од шљиве – јединствени козметички препарати на бази језгра (коштице) српске шљиве“.

Ружица Радовић из Лепосавића је добила награду за пројекат „Очување српске традиције на Косову и Метохији“.

Слађана Илић из Нишке бање, са пројектом „Стари занат у новом руху“ жели да постојеће пословање израде традиционалних текстилних производа прошири на стари занат који обухвата услужно ткање, ручни вез, хеклање и плетење традиционалних комада одеће, као и израду сувенира.

Снежана Ловре је представила пројекат „Сликање на свили и позлатарство“, а долази из Обровца код Бачке Паланке. Жели да обнови стари занат и прошири своје уметничко стваралаштво, и то првенствено осликавање свиле и позлаћивање икона.

Остале актуелности

Фондација „За српски народ и државу“ доделила Годишње студентске награде за најбољи есеј

Фондација „За српски народ и државу“ дана 27.06.2024. године, уочи Видовдана, угостила је победнике овогодишњег конкурса за студентске награде за најбољи есеј и доделила им заслужене награде. Награђени студенти су захваљујући дугогодишњем раду на себи и свом неформалном образовању, у конкуренцији са још педесет пристиглих радова, успели да теме предвиђене конкурсом сагледају и са критичког аспекта, и кроз креативност коју

ЧЕСТИТАМО: Шесторо студената поделило признања за најбољи есеј за 2024. годину!

Шесторо студената изабрано је за лауреате на овогодишњем конкурсу за студентске награде за најбољи есеј за 2024. годину! Теме „Вештачка интелигенција и образовање у 21. веку“ и „Култура сећања: Слобода и национални идентитет“ које смо одредили за конкурс су инспирисале студенте, на наше велико задовољство. Стигао је велики број радова, и због те чињенице донета је одлука да се доделе

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ УСПЕШНОГ РАДА: Промоција часописа „Напредак“ пред великим бројем угледних званица

На Видовдан, 28. јуна, навршиће се пуне четири године од када смо покренули часопис Напредак, чији је делокруг дефинисан објављивањем истраживања из области политичке теорије и праксе. Научни лук који обликујемо кроз Напредак спаја ћирилицу, културу сећања, национални идентитет, традиционалне вредности, породицу, државу, али и објашњава нова значења које доносе геополитичке промене, уз веровање да сами можемо бирати пут којим