ЧЕСТИТАМО: Шесторо студената поделило признања за најбољи есеј за 2024. годину!

Шесторо студената изабрано је за лауреате на овогодишњем конкурсу за студентске награде за најбољи есеј за 2024. годину! Теме „Вештачка интелигенција и образовање у 21. веку“ и „Култура сећања: Слобода и национални идентитет“ које смо одредили за конкурс су инспирисале студенте, на наше велико задовољство. Стигао је велики број радова, и због те чињенице донета је одлука да се доделе по двe првe, другe и трећe награде.

Честитамо награђеним студентима!

🥇I место- Александар Давидовић („Култура сећања: слобода и национални идентитет“) и Тамара Орловић („Култура сећања: слобода и национални идентитет“)

🥈II место- Лазар Букумировић („Вештачка интелигенција и образовање у 21. веку“) и Миља Марјановић („Култура сећања: слобода и национални идентитет“)

🥉III место- Сара Радојевић („Култура сећања: слобода и национални идентитет“) и Богољуб Андрејевић („Вештачка интелигенција и образовање у 21. веку“)

Најбоље есеје је изабрала комисија у саставу: Никола Селаковић, министар културе у Влади Републике Србије, проф. др Данимир Мандић, Учитељски факултет Универзитета у Београду, проф. др Љиљана Марковић, Филолошки факултет Универзитета у Београду (професор у пензији), доцент др Ивана Лукнар, научни сарадник – Институт за политичке студије и проф. др Александар Растовић, научни саветник – Историјски институт Београд.

Годишња студентска награда је награда коју Фондација додељује већ трећу годину како би дала ветар у једра студентима који су успешно одговорили на теме предвиђене конкурсом, да наставе да критички размишљају на теме од значаја за наше друштво. Теме су биле конципиране тако да студенте подсете на то да не смемо да заборавимо ко смо и одакле потичемо и да морамо да негујемо културу памћења на страдале сународнике у догађајима које је нажалост у нашој историји било много, али и да морамо бити окренути и ка будућности и напретку и у сфери технологије и вештачке интелигенције која је несумњиво већ битан део живота свих нас.

Више детаља о конкурсу заједно са образложењем награђених радова доступни су на сајту Фондације.

Захваљујемо се још једном свим учесницима конкурса!

Образложење награђених радова

Остале актуелности

Фондација „За српски народ и државу“ доделила Годишње студентске награде за најбољи есеј

Фондација „За српски народ и државу“ дана 27.06.2024. године, уочи Видовдана, угостила је победнике овогодишњег конкурса за студентске награде за најбољи есеј и доделила им заслужене награде. Награђени студенти су захваљујући дугогодишњем раду на себи и свом неформалном образовању, у конкуренцији са још педесет пристиглих радова, успели да теме предвиђене конкурсом сагледају и са критичког аспекта, и кроз креативност коју

ЧЕСТИТАМО: Шесторо студената поделило признања за најбољи есеј за 2024. годину!

Шесторо студената изабрано је за лауреате на овогодишњем конкурсу за студентске награде за најбољи есеј за 2024. годину! Теме „Вештачка интелигенција и образовање у 21. веку“ и „Култура сећања: Слобода и национални идентитет“ које смо одредили за конкурс су инспирисале студенте, на наше велико задовољство. Стигао је велики број радова, и због те чињенице донета је одлука да се доделе

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ УСПЕШНОГ РАДА: Промоција часописа „Напредак“ пред великим бројем угледних званица

На Видовдан, 28. јуна, навршиће се пуне четири године од када смо покренули часопис Напредак, чији је делокруг дефинисан објављивањем истраживања из области политичке теорије и праксе. Научни лук који обликујемо кроз Напредак спаја ћирилицу, културу сећања, национални идентитет, традиционалне вредности, породицу, државу, али и објашњава нова значења које доносе геополитичке промене, уз веровање да сами можемо бирати пут којим