Thirty years since the beginning of the disintegration of the SFRY

Thirty years since the beginning of the disintegration of the SFRY

Тридесет година од почетка разбијања СФРЈ

У сусрет тридесетогодишњици разбијања СФРЈ, Фондација „За српски народ и државу“ дана 22.12.2021. године одржала је округли сто посвећен управо овог теми. Представљен је и нови број часописа за политичку теорију и праксу „Напредак“, трећи по реду у овог години, у којем су се нашли академски радови неких од говорника овог округлог стола.

О безбедносном, историјском, дипломатском и правном аспекту овог догађаја, на округлом столу под називом „Тридесет година од почетка разбијања СФРЈ“ говорили су: Иван Мркић, министар спољних послова Републике Србије 2012-2014. године, Владислав Јовановић, савезни министар иностраних послова СРЈ 1992. и 1993-1995., проф. др Радован Радиновић, Институт за стратегијска истраживања, проф. др Бранко Крга, Факултет за дипломатију и безбедност и проф. др Миленко Крећа, редовни професор Правног факултета у пензији. Присутнима се обратио и Константин Никифоров, директор Института за изучавање словенских народа Руске академије наука, који је своје предавање одржао у виду видео презентације.

На округлом столу указано је на значај државе и изнета молба да никада не дозволимо да нам се са државом догоди оно што се догодило са Југославијом. Закључна разматрања говорника исказана су ставом – Југославија се није распала, она је разбијена“!