Otvaranje kancelarija Fondacije i dodela studentskih nagrada u Kruševcu

Fondacija „Za srpski narod i državu“ danas, 28. juna 2021. godine, na Vidovdan, svečano je otvorila kancelariju i u Kruševcu. Naša Fondacija osnovana je odlukom Predsedništva Srpske napredne stranke u oktobru 2019. godine, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića kada je za direktorku izabrana Bojana Radaković. Posebnu pažnju posvećujemo negovanju tradicije i srpskog kulturnog nasleđa, edukaciji mladih, promociji i zaštiti porodičnih vrednosti, naučno-istraživačkoj i izdavačkoj delatnosti, unapređenju političke kulture u Srbiji, kao i saradnji sa srodnim organizacijama u svetu.

Naše, sada već zapaženo, naučno-istraživačko i izdavačko delovanje ogleda se u tromesečnom objavljivanju naučno-teorijskog časopisa „Napredak“, a pre tačno godinu dana objavljeno je prvo  izdanje ovog časopisa. Glavni urednik „Napretka“ je prof. dr Zoran Jeftović, a svoj izuzetan doprinos  u uređivanju časopisa daju i prof. dr Uroš Šuvaković, prof. dr Darko Nadić, Ivan Mrkić, prof. dr Branko Rakić, dr Ljubiša Despotović, prof. dr Marko Atlagić, prof. dr Dejan Vuk Stanković, mr Bojana Borić Brešković i prof. dr Dalibor Elezović.

Do sada smo objavili četiri broja, u kojima su svoje mesto našli i tekstovi njihovih ekselencija Čen Bo i Aleksandra Bocan-Harčenka, kao i uvaženih ličnosti iz sveta nauke i umetnosti poput Jelene Guskove i Irine Buseve Davidove. Takođe, naša Fondacija objavljuje i brošure u kojima se izlažu naučna i stručna saznanja iz oblasti političke i društvene teorije i prakse, a do danas je objavljeno 17 brošura na različite teme – Ustavno uređenje (Darko Golić), Položaj i delovanje političkih stranaka u političkom sistemu Evropske unije (Zoran Čupić), Položaj Srba na Kosovu i Metohiji i stranačka pluralizacija srpskog društva (Uroš Šuvaković) i mnoge druge. U bliskoj budućnosti bavićemo se i izdavanjem naučnih monografija. 

 

Akademija mladih lidera Srpske napredne stranke predstavlja napredni obrazovni program namenjen mladim ljudima koji žele ili se već aktivno bave politikom. Nakon dve godine rada i dve generacije Akademije  mladih lidera koje su se realizovale u Beogradu i na Paliću, novi modul edukacije realizovaćemo u drugim gradovima Srbije. Kako je danas u Kruševcu otvorena kancelarija naše Fondacije, prvi seminar novog modula organizovaćemo u ovom gradu. Program Akademije osmišljen je u skladu sa svim standardima koji važe za političku edukaciju, a po uzoru na slične seminare koji se organizuju u Evropi i Americi godinama unazad. Program se sastoji od predavanja, treninga veština, diskusija i debata.

Mladi polaznici, do sada više od 700, iz raznih delova Srbije, našli su svoje mesto na našoj Akademiji, kao i predavači iz raznih oblasti i različitih političkih profila, od eminentnih univerzitetskih profesora pa do iskusnih novinara i političara, i svi oni zajedno napravili su takve rezultate da danas imamo brojne mlade odbornike, poslanike, koji su na tim odgovornim funkcijama, jer su uspešno prošli obuke naše Akademije. 

 

Uz nesebičnu podršku eksperata Instituta za javnu politiku  formirali smo trenerski tim koji čine Nenad Čelarević, Ivan Apostolović, Tamara Vukov i Andrijana Jovanović, tim koji je pripremio i program edukacije, a koji uz pomoć tima SNS, radi trijaže polaznika Akademije. Svi treneri imaju višegodišnje iskustvo u političkom obrazovanju mladih, koje su sticali kroz treninge koje su realizovali za: Misiju OEBS, Nacionalni institut za demokratiju (NDI), UNDP, Swiss PRO, Međunarodni republikanski institut (IRI), Konrad Adenauer fondaciju, Hans Zajdel fondaciju, Fridrih Ebert fondaciju i brojne druge domaće nevladine organizacije.

Politička edukacija realizovana je kroz Trening za trenere, politikološki modul i modul međunarodne politike. Svi programi pripremljeni su u skladu sa standardima u obrazovanju mladih i ne razlikuju se od sličnih programa političke edukacije u političkim partijama u Evropi. Programi su realizovani po principima koje primenjuju organizacije kao što su: OEBS, NDI, UNDP, Swiss PRO, IRI, KAS i drugi. Teme koje se izučavaju na Akademiji su: politički i izborni sistemi, ekonomija, lokalna samouprava, javne politike, odnosi politike i medija, međunarodni odnosi i diplomatija, proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, strateško i akciono planiranje, kreiranje kampanja i komunikacija sa biračima, ali i donošenje odluka, liderstvo, pregovaranje, timski rad, facilitacija.

Fondacija se zahvaljuje svim trenerima i predavačima koji su do sada uzeli učešće u edukaciji mladih, a to su Aleksandar Vučić, prof. dr Darko Nadić, dr Dejan Đurđević, dr Vladimir Vuletić, dr Žarko Korać, prof. dr Dragan Simeunović, prof. dr Uroš Šuvaković, Ivan Mrkić, prof. dr Dejan Vuk Stanković, dr Mladenka Balaban, dr Aleksandar Martinović, dr Vladimir Orlić, Dejan Milenković, Jakša Šćekić, Zoran  Ostojić, Ksenija Vučić, , Norbert Beckman Dirkes, Emil Atanasovski, prof. dr Aleksandar Rastović, Marko Uljarević,  Nebojša Krstić, Nikola Selaković, Milenko Jovanov  i mnogi drugi.

Misija i cilj Akademije mladih lidera jeste da, putem političke edukacije, što većem broj mladih omogući obrazovanje i priliku da se usavršavaju i uče od stručnjaka iz određenih oblasti. Političke partije, kao važan deo društvenog života, imaju odgovornost i obavezu da ulažu u obrazovanje svog podmlatka. Ovu ulogu do sada, u Srbiji, ispunjavale su isključivo međunarodne organizacije i fondacije, a sada im se u ovom poduhvatu ponosno pridružuje Fondacija „Za srpski narod i državu“.

Naša Fondacija može da se pohvali i da uspešno provodimo konkurse za studentske nagrade, stipendije, i na taj deo naših aktivnosti smo posebno ponosni. 

U poslednja dva meseca Fondacija raspisala je dva konkursa – za studentske nagrade i studentske stipendije.

Na današnjoj svečanosti povodom otvaranja Kancelarije dodeljene su nagrade studentima iz Srbije, Crne Gore, BiH i Severne Makedonije za eseje na teme “Evrointergacije, Mini šengen i regionalna saradnja“ i “Izazovi i perspektive moderne demokratije“.

Predsednik Vučić koji je danas dodelio nagrade studentima rekao je da je njegova ideja bila da se osnuje Fondacija i pokrene časopis „Napredak“ jer je, kako je istakao, važno da mladi razumeju idejno-ideološku suštinu, a ne samo političko delovanje od danas do sutra koje se zasniva na ličnim interesima.

Da imamo mlade ljude koji će da uče i napreduju, a koji će razumeti da se politika pre svega bavi životom i onim što ste ostavili iza sebe, a ne time kako ćete vi da živite bolje, rekao je Vučić. Poručio je nagrađenim studentima da im znanje bude vodilja i da se bore, jer je, kako je istakao, to suština života i da tada rezultat dolazi na videlo.

Nagrada za prvo mesto danas je dodeljena Sari Vučurević (Novi Sad, mesto rođenja Trebinje, Pravni fakultet u Novom Sadu)  i Mileni Našpalić (mesto rođenja Prizren, Fakultet međunarodnih odnosa i svetske politike u Nižnjem Novgorodu), za drugo mesto Predragu Pijevčeviću (Priboj, Pravni fakultet u Beogradu) i Miroslavu Goluboviću (Ivanjica, mesto rođenja Čačak, Pravni fakultet u Beogradu) i za treće mesto Simeonu Petkoviću (Bijeljina, Pravni fakultet Pale, Univerzitet u Istočnom Sarajevu).

O nagradama je odlučivao žiri koji su činili prof. dr Žika Bujuklić, Ivan Mrkić, prof. dr Milica Vesković Anđelković, prof. dr Branko Rakić i diplomata Zoran Milivojević, kojima se zahvaljujemo i ovom prilikom.

Najzad, naša Fondacija raspisala je i Javni konkurs za dodelu studentskih stipendija za akademsku 2021/2022. godinu. Javni konkurs objavljen je na zvaničnom sajtu Fondacije „Za srpski narod i državu“ na veb adresi https://fondacijasnd.rs/. Rok za podnošenje prijava je najkasnije do 04.08.2021. godine. Pozivamo ovom prilikom studente koji ispunjavaju uslove da se prijave.

Fotografije i video: Izvor/Tanjug