Округли сто „Ковид-19 као изазов науци“

Округли сто „Ковид-19 као изазов науци“

Округли сто „Ковид-19 као изазов науци“

Фондација „За српски народ и државу“ поред рада са младим људима и међународне сарадње настоји да на научно утемељен начин сагледа појаве од значаја како за наше друштво тако и за цео свет. Кроз организацију округлих столова, научних скупова и семинара, али и издавачку делатност идеја Фондације је да, уз помоћ угледних професора, дипломата и стручњака из својих области скрене пажњу на одређене теме и покуша да, кроз дискусију, и размену мишљења из различитих научних области дође до потенцијалног решења проблема.
Једно од питања које смо препознали као изузетно значајно и на које смо, у виду округлог стола, желели да скренемо пажњу јавности, јесте пандемија корона вируса.
У организацији Фондације „За српски народ и државу“ дана 05.11. 2021. године одржан је округли сто под називом „Ковид-19 као изазов науци“.

Смисао округлог стола био је да се овој појави која је глобални проблем посвети пажња са позиције науке, односно да јој се приступи мултидисциплинарно, како са социолошког, психолошког, тако и са аспекта медицинске струке. У том циљу, као говорнике на нашем округлом столу окупили смо врсне стручњаке из поменутих области: проф. др Урош Шуваковић, редовни професор Учитељског факултета Универзитета у Београду, доц. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, доц. др Ивана Сташевић Карличић, директорка клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, проф. др Јасна Милошевић Ђорђевић, Институт за политичке студије и доц. др Милица Весковић Анђелковић, доцент Филозофског факултета Универзитета у Београду. Као говорник на нашем округлом столу појавио се и угледни академик проф. др Владимир Кањух који је своје излагање одржао у виду видео презентације. Присутнима су представљена значајна истраживања на ову тему и указано им је на важност примене превентивних мера у сузбијању корона вируса. Посебан осврт учињен је на тему значаја здравственог система који представља окосницу сваког друштва на чијем је оснаживању наша држава, на челу са Владом Републике Србије, нарочито од почетка пандемије урадила много.

Закључак и заједничка реч свих говорника јесте да је потребна већа едукација становништва о овој теми, а нарочито младе популације и послата је порука младима да је неопходно да се вакцинишу како бисмо остварили заједнички циљ, а то је да зауставимо пандемију ковида-19.